Kişiler arasında etkili bir iletişim kurabilmenin en önemli adımlarından biri, öncelikle kendini anlatabilmektir. Kendini doğru sözlerle ifade edebilen insan, karşısındaki ile çok rahat ve düzgün bir iletişim kurabilir.
Her insan, hayatının belirli bir döneminde ”Kimse beni anlamıyor!” serzenişinde bulunmuştur. Ancak bu serzenişler hep dinleyen tarafı hedef alır. Belki de serzenişlerin sebebi, anlaşılmamak değil; anlatamamaktır. Ancak insan psikolojisi, her zaman kolay olanı tercih eder ki; burada kolay olan anlaşılamamaktır.
Neden insan kendini anlatırken sorun yaşar?
Kendimizi anlatabilmenin en doğru yolu nedir?
Kendini anlatabilmenin en önemli adımlarından biri ön yargılarımızdan kurtulmaktır. Ne yazık ki Türk toplumunda geçmişten günümüze kadar devrolan, kalıplaşmış ön yargılar bulunmaktadır. Örneğin, kendimizi iyi yönde anlattığımızda böbürlendiğimiz algısı oluşabileceği gibi, eksik gördüğümüz yönlerimizi dışa vurduğumuzda da kendini bu kadar açığa vurmanın ayıp olduğu düşünülebilmektedir. Ön yargıyla hareket etmek, net ifadenin düşmanıdır.
Bir diğer önemli adım, kendini tanımaktır. Kişinin kendini iyi ifade edebilmesi için, öncelikle ne istediğini bilmesi, duygularının farkında olması, açık ve net olması, ben dilini bilinçli ve düzgün kullanabilmesi yani kendini tanıması gerekmektedir. Kısacası kendini tanımayan, kendini de ifade edemez.
Kendini anlatabilmenin en önemli adımlarından bir diğeri de samimiyettir. Ne anlatırsak anlatalım dürüst ve samimi olduğumuzu karşı tarafa yansıtmamız çok önemlidir. Yapmacık ifadelerin olduğu bir iletişimde kendimizi anlatmamız zordur.
“Akıllı bir kişi, samimiyetin dünyadaki en etkili kuvvet olduğunu anlar ve onunla müttefik
olur.”
Frank Crane
Anlatabilmenin de anlaşılabilir olabilmenin de en değerli adımı empatidir. İfadelerimizi, kendimizi karşımızdakinin yerine koyarak dile getirdiğimizde, sağlıklı iletişim kendiliğinden oluşacaktır.
Dinleyebilirsek anlatabiliriz. Sadece konuşan taraf olmak, karşımızdakinin ne anladığını dinlememek, ona söz hakkı vermemek, yanlış anlatmaya ve haliyle de yanlış anlaşılmaya sebep olacaktır.
“Güzel konuşmak için tek bir yol vardır, dinlemeyi öğrenmek.”
Christopher Marley
Sonuç olarak ;
Başkalarını suçlayıp sürekli anlaşılamamaktan yakınmak yerine önce, anlatan olarak aynayı kendimize tutabilmeliyiz. Çünkü kişi, aynaya baktığı gibidir; ne bir eksik ne bir fazla.
“Akıllı bir kişi, samimiyetin dünyadaki en etkili kuvvet olduğunu anlar ve onunla müttefik
olur.” Şahane bir söz ve şahane bir yazı.
1 ağzımız 2 kulağımızın olması orantısıyla, konuştuğumuzun iki katı dinlesek samanlık seyran olacak deyip yazıya alkış tutmaktan gayrı bir şey gelmez elden …. Tebrikler :)