top of page
Yazarın fotoğrafıTuba Atalay Kocabıyık

Kendin Olmak Nedir?


Her insan dünyaya bir rolle gelir. Önce bir ailenin küçük kızı ya da oğlu rolündesindir. Sonra zamanla roller katlanarak çoğalır. Kardeşsindir, ablasındır, abisindir, nişanlısındır, eşsindir, annesindir, babasındır yani özetle yaşamın boyunca birilerinin bir şeyisindir.

 

Bu roller o kadar fazladır ki ve insan kendini bu rollerin gerekliliklerini yerine getirmeye o kadar kaptırır ki  içlerinde belki de en önemli rol olan “kendim” rolü genellikle geri plana itilir. Oysa kişisel mutluluğun temeli bu rolde gizlidir.

 

Kendin olmak demek; farkındalık demektir. Yani kişinin kendi benliğini fark etmesi, öz farkındalığa ulaşması demektir. Kendi olan insan, bağımsız, özgüveni yüksek, dengeli insandır. Dengesi sayesinde, hayatındaki rollerini doğru yönetmeyi bilir ve o roller için kendi olmaktan vazgeçmez.

 

Öz farkındalığı artan insan, kendini tanır, zayıf yönlerini, güçlü yönlerini bilir ve ne yapmak istediğinin farkındadır. Zayıf yönlerinden rahatsızlık duymaz aksine farkındalığı sayesinde, bu yönlerinin gelişimi için gerekeni yapar. Hayatının kendisine ait olduğunu bilir ve başkalarının hayatlarını değil, kendi hayatını yaşar.

 

Kendin olmak için ne gerekir?

 

  • Öncelikle, kendimizi keşfetmemiz gerekir. Bunu yaparken yani kendimizi sorgularken gerçekten kendimiz miyiz? yoksa çevrenin yarattığı bir illüzyon muyuz? Bunu sorgulamamız gerekir.

  • Bu keşifle birlikte, kendimizi tanımamıza izin vermemiz, nelere değer verdiğimizi, bizi nelerin oluşturduğunu anlamamız önemlidir. Bunu yaparken geçmişte yaptığımız hatalarımızı kabul etmemiz ve üzerine sünger çekmemiz, geleceğimizi ümitle planlamamız gerekir.

  • Ayrıca, gereksiz hırslara bürünmekten, güç gösterisi yapmaktan, olmadığımızdan farklı görünmeye çalışmaktan vazgeçmemiz gerekir. Çünkü böyle davranmak, kendini kabullenmemek demektir.

 

                    Farklı olmaya çalışmak insanı farklı kılmaz;

                    olduğu gibi davranması insanın en büyük farkıdır.

 

  • Kendi gücümüzün farkına varmamız, potansiyelimizi anlamamız için birilerinin ispatına ihtiyaç duymamamız gerekir. Sürekli çevre edinmeye, popüler olmaya çalışmak, ilgiyi üzerimize çekmek, kendimize güvenmediğimizi, kendi gücümüzün farkında olmadığımızı gösterir. Bununla beraber, edinilmek istenen çevre için, olmadığımızdan farklı görünmek, o çevrenin istediği gibi olmaya çalışmak, yavaş yavaş kendi benliğimizi kaybetmektir.

  • İnsanların bizi nasıl gördüğünü, hakkımızda ne düşündüğünü kafamıza takmaktan vazgeçmemiz gerekir. Herkesin bizi beğenmesi, takdir etmesi diye bir şey söz konusu olamaz. Her zaman beğenenler olabileceği gibi, beğenmeyenler de olacaktır. Bu nedenle kendimiz nasıl olmak istiyorsak öyle olmalıyız, başkasının istediği gibi değil.

  • Kendin olmak için, kendini sevmek, kendi tercihlerine saygı duymak gerekir.

  • Yani kendin olmak demek, net olmak, kendini kontrol etmek, kendi duygu ve düşüncelerinin,zevklerinin farkında olmak ve bu duyguları, düşünceleri, zevkleri sahiplenmek ve başkaları için bunlardan vazgeçmemek demektir.

  • Kendin olmak için bir diğer önemli nokta, insanın kendisi ile olan savaşını bitirmesidir. Sürekli kendisiyle mücadele eden, kendisine negatif düşünceler aşılayan ve sürekli dışarıdan gelen negatiflikleri üzerine alan bir insan, yaşam enerjisini bitirir, yaşamının güzelliklerinin farkında olmaz ve yaşamını tüketir. Kendin olmak için, kendini rahat bırakmak ve kendinle yaşamayı başarmak gerekir.

 

                Ya olduğun gibi görün, ya da göründüğün gibi ol.

                                                                                                        Mevlana

 

Son olarak; kendin olmayı başarmak demek, karşımıza çıkacak her sınavda başarıyı yarılamak demektir. Gerek okul hayatında, gerek iş hayatında, gerekse de aile hayatında aranılan ortak özellik samimiyettir. Samimiyet kendi olan insanda vardır.

 

 

Comentarios


bottom of page